Lunch/Middag

Många gånger tar man något lättare till lunch för att man ska äta middag på kvällen. Eller tvärtom.
Har man ätit en lagad måltid till lunch så äter man inte så mycket till middagen på kvällen. Eller har jag helt fel? Jag har iallafall tänkt så innan. För att äta två lagade varma måltider om dagen kunde man inte göra.
Men tänk för det ska man!

Lunch och middag ska vara lika stora. Lunch ska stå för 30% av det dagliga energiintaget och middagen ska stå för ytterligrare 30% av det dagliga energiintaget.

Och som innan använder jag mig av siffrorna bara för att få er att förstå ungefär hur stora måltiderna ska vara. Så häng inte upp er för mycket på siffrorna. 

Hur mycket är då 30% i kcal? Om vi tar mig som exempel, så behövde jag ca 2400 kcal på en dag.
Så 30% av 2400kcal är då 720kcal. Så då kan ni förstå att en liten sallad till lunch/middag inte räcker.
Då är det inte så konstigt att man är vrål hungrig på kvällen.
Och vad är det som händer då?
Jo man tar förstora portioner eller så små äter man tills maten är klar. Eller helt enkel, så orkar man inte laga mat och så tar man snabbmaten.

Så ät ordentligt till både lunch och middagen. Och vad är ordentligt? Vanlig hederlig husmanskost!
Sås, kött/fisk, potatis/ris/pasta och grönsaker. Och vad ni än gör skippa inte såsen!

Jag kommer att tjata om vår tallriksmodell och kostcirkel. Och bara för att man har tagit upp maten betyder inte det att man måste äta upp det. Det är ännu en väldigt märklig regel vi har infört i vårt huvud. Och det hemska är att vi för det vidare till våra barn.
Låt dom också få lyssna på sin mage. Man kan inte äta lika mycket varje dag.

Får ett barn varierad kost och är fullt friskt, full med energi och mår bra så får dom i sig vad de behöver.
Ett friskt barn svälter inte ihjäl sig.

Men tyvärr drabbas fler och fler av våra ungdomar av ätstörningar. Och det kryper ner i åldrarna.
Men det är inte så konstigt att det gör det när vi börjar oroa oss om barnfetma när barnen är spädbarn.


Så först måste vi vuxna ta tillbaka kontrollen för att hjälpa våra barn att inte släppa kontrollen.
För om ni tänker efter, så äter man bara när kroppen säger till en att äta när man är ett spädbarn.
Man lyssna helt enkelt på sin kropp :-)

Det finns många bra lunch/middags tips på nätet, så det är bara att söka :-)
Och planering är A och O när man jobbar. Så börja planera era luncher och middagar. Mitt tips är att ta med  middagen som lunch dagen efter.

Lycka till!

/Ann-Louise

Fisk med mandeltäcke och potaismos



Köttfärslimpa med sås och potatis



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0