Mobbning.....

Vi pratar mycket om mobbning av barn i skolor och hur elaka barn kan vara mot varandra.

Men hur snälla är egentligen vuxna mot varandra?

Det värsta jag vet är när man påpekar hur någon annan ser ut.  Är inte det mobbning? 
Vad är det då för signaler vi ger till våra barn? 
Vi säger en sak men gör själv en annan! 

För att lösa problemet med mobbning så bör vi granska oss själva(vuxna)
Barn gör inte som vi säger de gör som vi gör!

Men ibland känns det som det är en enkel utväg att ge skulden på ett barn istället för ta tag i en vuxen.

Man frågar ofta Hur är det? Och de flesta svara: Bra. Fast det kanske inte alltid är bra. Varför gör man så?
Är vi så rädda för att prata om våra känslor och våra problem. Är vi så rädda för vad alla andra ska tänka om oss, att vi trycker bort det vi känner. 

När man väl börjar prata så upptäcker man att det finns fler som går igenom samma sak. Man upptäcker att man inte är ensam och det gör att man släpper lite det här att det bara är fel på mig.

Jag är så imponerad av de som vågar prata öppet om att man inte är helt ibalans. 

Man måste  ta en fight mot sina spöken för att slippa dom!!! Man kan inte sätta på skygglapparna och låtsas som dom inte finns, för då tar de över. Men jag vet att det är lättare sagt än gjort.

Vi ska inte behöva skämas för att vi tappar kontrollen!!
Så alla som kämpar, fortsätt kämpa. För man vinner till slut!!!

Och innan ni påpekar en skitsak om någon nästa gång,så snälla stanna upp och tänk efter om det är värt det. Vad får du ut av det?
Vad händer om man påpekar  något bra istället?

Hur tråkig hade inte världen varit om alla hade sett likadana ut och haft samma personlighet?
Det hade jag tyckt var väldigt tråkigt.
Så påpeka istället något bra hos människor, så tror jag att  våra barn kommer att få en annan syn på våra olikheter och vi kommer få en bättre syn på varandra.
Sen kan man inte vara bästa vänner med alla, det är inte det jag menar. Men vi kan acceptera våra olikheter!

Glad Påsk på er!!

/Ann-Louise





LCHF,ISO,Medelhavsdieten.......

Det var ett tag sedan jag skrev här. Är ledsen för det. Men tiden har bara sprungit förbi mig på sista tiden.

För ett tag sedan hörde jag på nyheterna att de hade gemfört olika dieter med varandra, för att se vilken som var mest effektiv för viktminskning. Kommer inte ihåg exakt vilka det var de hade som referenser.
Det var iallafall en där man äter extremt lite kolhydrater, en annan som du äter lite fett osv. Sen om det var Atkins eller LCHF  eller vilka det nu var har ingen betydelse.

Denna forskning visade iallafall, att den ena  var inte bättre än den andre. De kom framtill med denna forskningen att det enbart har med energiintaget att göra(för viktminskningens skull). Var energin kommer ifrån spelar ingen roll. 

Jag personligen tycker att dessa forskningar är lite menningslösa. Det ger fel budskap till oss och våra barn. Att äta handlar inte enbart om energi utan också att vi ska ha i oss vitaminer, mineraler m.m för att vår kropp ska må bra och vara i balans. Hade det varit så enkelt att vi åt enbart för att få oss energi, så hade vi ätit samma saker  dag in och dag ut. Precis som en bil, vi hade tankat oss med en sorts bensin.

Maten ger oss inte bara energi. Den ger oss så mycket andra viktiga saker. Tex mineraler,vitaminer,fiber osv. Dessa är lika livsviktiga för oss som energin i maten.
Men vi glömmer bort det lite. Vi är så koncentrerade på energiintaget.

De olika näringsämnena behöver varandra för att det ska kunna göra ett bra jobb i vår kropp.
Det är alltså en lagarbete  som pågår i våra kroppar om dagarna .

Ni vet väl själv hur det kan bli när en arbetskamrat inte kommer till jobb en dag. Eller om det skulle var en fotbollspelare i ett lag och elva spelare i det andra. Det hade inte blivit så många mål för den ensamma spelaren.

Så fungerar näringsämnena också. Ensamma är de svaga medan tillsammans är det starka.

En dag är väl ok att kanske inte få i sig vad man behöver men håller det på  en längre tid, kommer kroppen i obalans. För vår kropp gör det som behövs för att överleva.

Vilket gör att vi kanske lättare blir: trötta, sjuka, irriterade, deprimerade osv.
Så det jag vill komma fram till idag som alla andra gånger jag har skrivit här är:
Ät varierat!!
Hitta det som funkar för dig. Glöm inte bort att känna efter hur DU mår. Vi kan inte utesluta några näringsämne i vår kost. Men vi kan dra ner på vissa. Vi behöver alla och dom behöver varandra för att kunna göra ett bra jobb i kroppen.
Vi är olika inåt i också.
Ta hand om er!

Lycka till!!
/Ann-Louise

Foto: Ann-Louise Sjöstedt
Bilderna får inte kopieras eller användas utan min tillåtelse.


Feber...

Vet ni varför vi blir mer sjuka på vinter? Det har inte med att vi fryser mer iallafall. Man brukar ju alltid säga till sina barn,  tar du inte på dig så fryser du och blir sjuk. Varför säger vi så? Var har det kommit ifrån?

Har nu under julen titta med mina barn på barnprogrammet Evas Vinterplåster som går på barnkanalen.
Hon förklarar allt väldigt enkelt och vissar hur det går till. Ni med barn har säkert sett det :-)

Där tog hon upp i ett program om varför vi blir sjuka mer under vintertiden. 
Hon sa det att det har att göra med att vi håller oss inne mer. Och inomhus finns det mer virusbakterier.

Dom trivs nämligen i lite varmare miljö precis som vi gör när det är vinter. :-)

När vi sen får in dom i vår kropp, genom ögat, näsan eller munnen så reagerar vårt immnsystem (kroppens armé). Vi börjar nysa,hosta, och det är för att dom ska åka ut igen. 
Men hjälper inte det så kan kroppen reagera med att den höjer vår kroppstemperatur. Vi får feber!
Vad gör febern?
Jo, för virusbakterierna trivs bäst i 37 grader och när kroppstemperaturen går upp till 38-39 grader så kan inte virusbakterierna fortsätta föröka sig. Dom dör! Så febern är något bra.
Har man väldigt hög feber eller feber länge, så bör man ta febernedsättande eller söka doktor.

Men annars ska man inte vara för "snabb" att ta bort febern. Det är vår "armé" som jobbar för att få bort de "onda" ur kroppen. Och "armén" byggs upp och blir starkare.
Så nästa gång samma typ av bakteri kommer in i kroppen så blir det inte feber utan bara kanske en förkylning eller ingenting alls. För kroppens "armé" känner igen en bakterie  om den en gång har  varit i kroppen.

Så det är därför som små barn oftare får feber, än större barn och vuxna. Dom har ju inte haft så många virusbakterier i kroppen än. Så deras "armé" är under utbildning :-)

Jag själv brukar ge febernedsättande när det går över 39 grader närmare 40 grader. För hjärtat skull. Så att hjärtat får vila sig lite. Man kan jo känna hur hjärtat slår fortare när barnen och man själv har feber.
Men kontakta alltid en läkare om ni känner er oroliga :-)


Vad vi äter har också stor betydelse för att vår "armé" ska var stark. De behöver också energi för att hålla sig starka. Så ju bättre vi äter, ju bättre mår vi och ju friskare håller vi oss!

Sköt om er!!

/ Ann-Louise





Nytt år, nya utmaningar

God fortsättning alla!

Ett nytt år framför oss och nya upplevelser,utmaningar och massa annat roligt väntar oss.
Och alla dessa nyårslöften!
Varför är det så att man ska börja ett nytt liv när ett nytt år börjar?
Har faktiskt inget bra svar på det. Har ni?
Det ända bra jag har att säga är att, ändra inte allt på en gång. Ta en sak itaget.Då kommer ni att ha större chans att lyckas. :-)

Lägg undan de dåliga sidorna ett tag och börja med att titta på de bra sidorna. Vad är JAG bra på??
Vet hur svårt det kan vara, men hittar du inte det själv så fråga dina nära och kära vad de tycker du är bra på.

För visst har vi alla något vi är bra på, men tyvärr tänker vi inte på det lika mycket som på det vi är mindre bra på. Så skriv gärna ner det du är bra på.

Försök också hitta något du mår bra av att göra. Och det behöver inte vara någon träningsform, aktivitet där du svettas och går på. Utan där du känner dig harmonisk.

Jag kan erkänna att det sista halv året har jag inte alls kännt för att träna. Det blev en stress för mig, eftersom jag inte hade lusten,tyckte inte det var roligt. Men som allas andra huvuden, så sa mitt också till mig att man måste träna för hälsans skull.
Och när jag väl tränade så skulle det svettas, för annars var det inte lönt. Korkat!! För jag vet att en promenad gör också nytta  för min hälsa. 

Men jag la träningen åt sidan, och vägrade gå till gymet. Jag tror jag har gjort rätt. För ska man känna stress av att gå och träna så tror jag det skadar mer än vad det gör nytta. Men det är min åsikt. 

Det jag har mått bra av den senaste tiden har varit fotografering,måla,baka.laga mat, vara med min familj.
Men jag har tänkt mer på att jag skulle få min vardagsmotion. Jag har tagit trapporna istället för hissen,ställt mig en bit bort från affärens ingång osv.

Men nyligen fick jag suget tillbaka att röra på mig. Har nu anmält mig till vuxendans. Lite pirrigt efter som man inte har rört sig på ett halv år :-) Det är absolut bra att röra på sig, så missförstå mig inte.
Men det måste vara roligt och man måste känna glädje med det också. Det finns så mycket olika aktiviteter nuförtiden,så man behöver inte stå och  trampa på gymet om man nu tycker det är pest och pina. Så var inte rädda för att prova något nytt.
Det jag vill ha fram  är att aktiviteter/intressen behöver inte bara vara träning för att få en att må bra.

För att klara av det vi vill ändra på ,så måste vi ha något som vi mår bra av och ger oss energi. För det tar enormt mycket energi till att ändra vår vanor. Dom säger att ändra en vana tar ca 6månader.

Kort sammanfattning:
Först plockar ni fram det ni är bra på,mår bra av och ger er energi. Sen tar ni tag i det ni vill ändra på. EN sak itaget.
Så när det är jobbigt kan ni hämta energi av det ni mår bra av. Hänger ni med i mitt tanke sätt? :-)
Och var inte rädda för att be om hjälp och att ta hjälp.

Lycka till!!!
/Ann-Louise





GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!!

Ville bara önska alla en riktigt God Jul och Gott Nytt år!! Och glöm inte att njuta av de sista dagarna på detta året!
Ta hand om er och ha en riktigt GOD JUL!!!
Så ses vi nästa år!!

/ Ann-Louise

 

Jul, Jul, strålande jul...

Nu är det jul igen..... Julen kan var jobbig på många sätt. Stress, saknad, och ångest som flyger på oss. Stress är nog det som nästan alla upplever under julen. Vi har så mycket måsten att vi glömmer bort vad som är viktigast. Maten kan också vara jobbig för många. Det är pepparkakor, glögg,julbord,lussebullar m.m. hela tiden som bjuds. Och hur lätt är det att avstå när man har ett matmissbruk när det finns runt om en hela tiden.

Mitt tips är att man måste begränsa sig. Det är nog det man mest ska tänka på.

Som jag har sagt innan så är det bättre att äta lite varje dag än att äta allt vid ett och samma tillfälle. Stanna upp och känna efter om man verkligen tar den där pepparkakan/lussebullen m.m för att njuta av den eller om man tar den av ett behov? Låt inte behovet styra er. Låter jättelätt, men jag vet att det inte är det.

Men börjar man reflektera/tänka efter så har man kommit en bit på vägen. För då kan du till slut stoppa innan det blir verklighet= din handling ( att du inte stoppar efter en utan tar de där 5 extra lussebullarna)
För tankar och känslor är inte verklighet det är din handling som är. Där kom KBT tänket in lite.

Jag och min familj brukar för det första dela upp maten på julbordet till Julafton så att det inte blir en person/familj som får stressa ihjäl sig. Sen brukar vi dela upp julbordet på flera timmar. Så vi träffas till lunch för att äta sillen, syltan,leverkorven m.m. 
Till Kalle tar man mellanmålet:Glögg.pepparkakor m.m och till middag blir det de varma rätterna på julbordet och sist men inte minst till efterrätt risgrynsgröt m.m.

Detta upplägg gör att kroppen inte får en energichock. Den kan hinna med att ta hand om energin på ett bättre sätt. Och man själv mår bättre. Det gör jag iallafall. Och julen handlar ju om att umgås så varför inte ta  dagen till det :-) Så mitt tips är att försök minimera stressen genom att hjälpas åt, dela upp maten under flera timmar, och njut av att äta gott och vara tillsammans.

Lycka till!!

God Jul Och Gott Nytt år!!

             ♥♥♥

/Ann-Louise









Snabba och Långsamma kolhydrater

Vad är egentligen snabba respetive långsamma kolhydrater?

Kolhydrater är uppbyggda på olika sätt. Men kroppen strävar alltid efter att bryta ner eller bygga om dem till den enkla sockerarten Glykos. Glykos, eller blodsocker används i våra celler som bränsle. Glykos lagras en viss mängd i våra muskler och i levern.

Snabba kolhydrater bryts ner snabbt till glykos och går därför ut snabbt i blodet. Medan de långsamma får kroppen jobba hårdare med för att bryta ner till glykos. Vilket bidrar till att det kommer små doser glykos ut i blodet och höjer vårt blodsocker sakta.

Därför höjs vårt blodsocker av de snabba kolhydraterna fortare. Genom att snabba kolhydrater höjer blodsockret snabbt så ger det signaler till hjärnan att där är mycket socker i blodet som behövs transporteras iväg till våra celler.Och det är vårt insulin som gör det. Insulin är vårt fettlagringshormon som sänker vårt blodsocker.

Hjärnan får lite panik i det läget så den ger signaler till vår bukspottkörtel att producera massor med insulin. Vilket ger en effekt att det blir producerat för mycket insulin. Vårt blodsocker sänks då för snabbt och  för mycket.
Vilket leder till att vi blir hungriga,trötta och okoncentrerade strax efter vi har ätit.

Eftersom det är hjärnan som ger signalerna till bukspottkörtlen att börja producera insulin så har det visat sig att man får en viss insulin produktion av sötningsmedel. För att hjärnan uppfattar det söta och tror då att det är socker. Vilket gör att hjärnan ger signal till bukspottkörtlen att det är socker på väg. Vilket blir helt fel, för det kommer inte något socker till blodet. Blodsockret sänks och vi blir hungriga och trötta.
Därför är det inte bra att dricka/ äta produkter med sötningsmedel.
Jag skulle vilja säga att det är farligare än att dricka/äta produkter med socker. Och vi ska absolut inte ge light produkter till våra barn. Dra hellre ner konsumtionen på produkter med socker. Hitta bra alternativ. 
Undantag är barn och vuxna med diabetes. Det de bör tänka på också, är hur mycket dom dricker och äter med sötningsmedel.
Sötningsmedel är inget naturligt för vår kropp, så därför bör vi undvika det.

Så vad händer då om man äter långsamma kolhydrater?
Jo, hjärnan kan hinna uppfatta hur mycket socker vi får ut i blodet och ge rätt signaler till bukspottkörtlen. Som i sin tur producera rätt mängd insulin. Vilket leder till att vi håller oss mätta och belåtna längre och inte lagra onödigt fett.

Ibland kan jag undra vem som har kommit på idén att man kan "spara" kcal till en viss dag.Tex när man vet att man ska på fest eller man vill äta något så kallat "syndigt".
Ni vet nog vilket företag jag menar. Vill inte nämna namnet på det. Men hur i H......E ska kroppen veta att den kommer att får så mycket extra energi på lördag!!

Men hur många gånger har man inte tänkt: Jag måste hålla igen, för jag ska ju på fest på lördag! Och då har man gått och svältit sig en hel vecka för att sen kunna äta och dricka vad man vill på lördagen. Det som annars gör att man får ångest.
Men vad är det som händer i kroppen?
Man sätter den isvält i veckan. På lördagen äter man som bara den. Vad gör kroppen då? Jo den lagrar(fett) för den vet ju inte när det kommer att få mat nästa gång. Kroppen gör allt för att vi ska överleva. Den fattar inte att du har "sparat" dig till festen. Och fett är det bästa lagrings energi vi har.

Därför kan jag tycka att systemet att "spara" energi är ju helt j...a tokigt.
Ska man på fest eller bara äta gott på lördagen så ät ordentligt i veckan så kommer inte kroppen att bry sig om dom extra kcal på lördagen. Och för den delen så kommer du att njuta mer och vara nöjd när kroppen är mätt.

Så jag brukar tänka och säga att det är bättre att äta EN kaka eller vad ni gillar varje dag än att ta 7 st på en och samma dag. För kroppen kan bara ta hand om ca 1000kcal på en måltid. Och dricker man kanske 10 öl, vin, grogg äter gott m.m under en och samma kväll så blir det mycket kcal på kort tid och dessutom så är det snabb energi man får i sig.

Jag hoppas ni har för stått mig rätt!
Så sluta spara er. Ni kan äta gott iallafall!

Har ni några frågor så försöker jag svara på dom.

Lycka till!!

/Ann-Louise



          



          

 

 

 


D-vitaminer

Den mysiga tiden på året är kommen. Man är inne mer,tänder ljus,dricker något varmt och bara myser.
Men tyvärr drabbas många av höstdepressioner, förkylningar och andra vinter sjukdommar vid denna tiden på året. Man känner sig hängig man orkar inte lika mycket som under sommarhalvåret osv. Men det beror mycket på att vi inte får så mycket solljus på oss. Vilket gör att vi inte  producera lika mycket  D-vitaminer.
D-vitaminer kan man få av mat men mest producerar kroppen själv när vi får solljus på oss.

Jag är inte den som tycker att man ska stoppa i sig kosttillskott. Men det ända jag brukar säga är att under årets mörka period bör de flesta äta extra D-vitaminer. Även våra barn.Men tänk på att små barn är mer känsliga för högt intag av D-vitaminer. Rådfråga någon på apoteket om du känner dig osäker. 

D-vitaminerna hjälper kroppen att ta upp kalciumet. Så har man brist på D-vitamnier men äter mycket kalcium rika livsmedel så kan kroppen ändå inte ta upp kalciumet. Och kalciumet påverkar ditt skelett.

Brist på kalcium gör att kroppen tar från kroppens reserv, vårt skelett. Vilket kan leda till benskörhet.

Vår egen D-vitamin producering går ner ju äldre vi blir. Så på äldre dar är det kanske inte helt fel att äta extra D-vitaminer en längre tid, än nov-mars. Men då bör man  rådfråga sin läkare först.
För man kan få D-vitaminförgiftning vid högt intag under en längre tid.
Symtomerna på det är förkalkade njurar och lungor ,illamående och dålig aptit.
D-vitaminerna har även påverkan på ditt immunförsvar.  

En liten sammanfattning, Kalcium + D-vitaminer= sammarbete. D-vitamin tillskott mellan nov-mars= bättre immunförsvar och bättre kalcium upptag.

När sen solen kommer fram, då behöver man inte äta extra D-vitaminer längre. För då producerar kroppen D-vitamin själv, om vi inte skyddar oss för mycket.  För kommer inte solen i kontakt med huden så kan inte kroppen producera D-vitaminer.

Vi har blivit väldigt rädda för solen, också. Vi skyddar oss och våra barn lite för mycket ibland.
Lagom är bäst. Sunt förnuft!

Sen är det som jag har sagt tidigare och kommer att säga fler gånger, Ät varierat,regelbundet och efter tallriksmodellen! Alla näringsämnen,vitaminer och mineraler har en funktion i kroppen och många sarmarbetar med varandra. Därför måste vi få i oss alla för att få bästa resultat.

Hoppas ni får en skön och mysig höst/vinter! Och glöm inte att njuta!

Lycka till!

/Ann-Louise

 

 


Mellanmål

Mellanmålen är nog det vi slarvar med mest. Jag personligen kan ha svårt att variera mellanmålen. Det blir ofta frukt, mackor m.m som går snabbt och lätt. Sen kan det vara svårt att veta hur mycket man ska äta till mellanmål?

Om vi plockar fram siffrorna igen bara för att få ett perspektiv på ungefär hur mycket vi ska äta.

Varje mellanmål ska stå för 10-15% av energiintaget för en dag.
Hur mycket är då 10-15 %?

Om vi tar mig igen, så skulle jag ha i mig ca 2400 kcal på en dag. Då ska varje mellanmål bestå av ca 240-360kcal beroende på hur många mellanmål jag äter på en dag. Men mellan 2-3st per dag är rekomendationerna.
 
Och vad ska man då äta till mellanmål?
Precis samma som alla övriga mål. Protein,kolhydrater och fett!
Varför ska man äta mellanmål?
För att hålla blodsockernivån så jämnt som möjligt under hela dagen. Därför är det viktigt att få i sig av både kolhydrater,proteiner och fett. För äter man bara kolhydrater som vi oftast gör till mellanmål(frukt) så stiger blodsockret fortare än vad vi vill att det ska göra. Stiger det fort så sjunker det fort också.
 Men har vi lite av varje så hjälps dom åt så att det höjs sakta och där med sjunker sakta.

Om man tar nötter till frukten så blir det så betydligt bättre. För nötter innerhåller både proteiner och fett.

Frukt och mackor är inget fel, men det gäller även att variera mellanmålen. Gör precis som på frukosten. Skriv ner mellanmål ni tycker om och gör dom dagen innan så slipper ni tänka när ni väl ska äta.
Vet ni om att ni ska fara runt, gör då mellanmål som ni enkelt kan ta med er och äta.

Hur mycket är 10-15% i mat?

Om jag säger så här, att en frukt räcker inte som mellanmål!

Jag behöver tex äta:
1 banan, 1 clementin, 10st hasselnötter och en ruta Lindts mörka choklad 70% för att få i mig mellan 10-15% av mina 2400 kcal. Och detta är bara  ETT mellanmål för mig.

Så jag kan nog säga att de flesta av oss inte är så bra på att äta mellanmål. Vi är väldigt duktiga att se till att vår barn gör det men det är minst lika viktigt att vi ser till att vi själv också gör det.

Sen gäller det  att känna efter vad som passar för en själv. Jag kanske mår bättre av att äta lite mindre till mellanmål och kanske ta ett extra mellanmål istället.
 
Om vi håller vårt blodsocker jämnt under hela dagen, så ska ni få se att ni kommer att må bättre, vara piggare och att sötsuget på kvällen inte är så påtagligt som när ni har skippat frukost och ätit sallad till lunchen.

Sen är det vanorna  som också ska brytas. Har man tagit  den där kakan på kvällen så har det blivit en vana. 
Och det är dom som är svårast att bryta. Man säger att en vana tar ca 6 månader att bli av med. Tänk så många år ni har byggt upp alla era vanor. Då kan inte det gå över en natt att ändra på allt iheller. Så låt det ta sin tid. Men glöm inte bort att  njuta av livet. För det springer så fort förbi oss ändå.

Lika viktigt som det är för en diabetiker att hålla blodsockernnivån jämn, är det för oss "vanlig" också.
Men vi behöver inte bekymra oss för hur mycket insulin vi behöver, för det sköter vår kropp själv. Men vi mår inte iheller bra av att ha för mycket insulin i kroppen. Det skadar oss också!! Men  det glömmer vi bort eftersom vi inte ser det.

För er som inte vet vad insulin är, så är det ett hormon som behövs för att släppa in glykos i cellerna för att vidare omvandling till energi. Har man nersatt insulinproduktion eller helt utesluten (diabetiker) så stannar sockret i blodet och blodsockret stiger kraftigt och en mängd symtomer uppträder.

När vårt blodsocker sjunker det är då vi blir hungriga och när det stiger så känner vi oss mätta.

Jag kommer att skriva mer om blodsockret en annan gång, men det är viktigt att hålla det jämnt för att vi ska må bra.

Glöm nu inte era mellanmål!
Här kommer några förslag till. 

                                                                          MELLANMÅL

                                                                  Blåbär/hallonsmoothie

0,5dl Blåbär
0,5dl Hallon
1dl mjölk
1dl Kesella 10%
2tsk Honung
Blanda allt och mixa.

Äpple med keso och valnötter

1st äpple (kan bytas till annan frukt eller fruktsallad)
1dl Keso 4%
5 halvor valnötter

Smörgås mellanmål

1st mjuk fullkornsmacka eller 2 st knäckemackor
2tsk bregott
Valfritt pålägg
Grönsaker
1 st apelsin

Banan/chokladshake

0,5st Banan
2dl mjölk 3%
1tsk honung
2-3tsk Kakao
1 ägg
Blanda och mixa.

Lycka till!!!


/Ann-Louise



 


Lunch/Middag

Många gånger tar man något lättare till lunch för att man ska äta middag på kvällen. Eller tvärtom.
Har man ätit en lagad måltid till lunch så äter man inte så mycket till middagen på kvällen. Eller har jag helt fel? Jag har iallafall tänkt så innan. För att äta två lagade varma måltider om dagen kunde man inte göra.
Men tänk för det ska man!

Lunch och middag ska vara lika stora. Lunch ska stå för 30% av det dagliga energiintaget och middagen ska stå för ytterligrare 30% av det dagliga energiintaget.

Och som innan använder jag mig av siffrorna bara för att få er att förstå ungefär hur stora måltiderna ska vara. Så häng inte upp er för mycket på siffrorna. 

Hur mycket är då 30% i kcal? Om vi tar mig som exempel, så behövde jag ca 2400 kcal på en dag.
Så 30% av 2400kcal är då 720kcal. Så då kan ni förstå att en liten sallad till lunch/middag inte räcker.
Då är det inte så konstigt att man är vrål hungrig på kvällen.
Och vad är det som händer då?
Jo man tar förstora portioner eller så små äter man tills maten är klar. Eller helt enkel, så orkar man inte laga mat och så tar man snabbmaten.

Så ät ordentligt till både lunch och middagen. Och vad är ordentligt? Vanlig hederlig husmanskost!
Sås, kött/fisk, potatis/ris/pasta och grönsaker. Och vad ni än gör skippa inte såsen!

Jag kommer att tjata om vår tallriksmodell och kostcirkel. Och bara för att man har tagit upp maten betyder inte det att man måste äta upp det. Det är ännu en väldigt märklig regel vi har infört i vårt huvud. Och det hemska är att vi för det vidare till våra barn.
Låt dom också få lyssna på sin mage. Man kan inte äta lika mycket varje dag.

Får ett barn varierad kost och är fullt friskt, full med energi och mår bra så får dom i sig vad de behöver.
Ett friskt barn svälter inte ihjäl sig.

Men tyvärr drabbas fler och fler av våra ungdomar av ätstörningar. Och det kryper ner i åldrarna.
Men det är inte så konstigt att det gör det när vi börjar oroa oss om barnfetma när barnen är spädbarn.


Så först måste vi vuxna ta tillbaka kontrollen för att hjälpa våra barn att inte släppa kontrollen.
För om ni tänker efter, så äter man bara när kroppen säger till en att äta när man är ett spädbarn.
Man lyssna helt enkelt på sin kropp :-)

Det finns många bra lunch/middags tips på nätet, så det är bara att söka :-)
Och planering är A och O när man jobbar. Så börja planera era luncher och middagar. Mitt tips är att ta med  middagen som lunch dagen efter.

Lycka till!

/Ann-Louise

Fisk med mandeltäcke och potaismos



Köttfärslimpa med sås och potatis



Frukost

Frukost brukar man säga är den viktigaste måltiden på hela dagen. Det kan väl kanske ligga något i det. Eftersom under hela natten har kroppen jobbat med att bygga upp och rena  kroppen från stresshormoner,slaggprodukter m.m. Inte så konstigt att vår energi är nästan slut eftersom det var rätt många timmar sedan vi fyllde på. 

Jag hade hoppats att det där med att man inte ska äta efter klockan sex hade försvunnit ur våra hjärnor.
Men tyvär inte :-(. Men det tar vi en annan gång. Där är många sådana påstående som vi måste få bort.

Men om vi nu ska börja med frukosten så bör den stå för 25% av vårt dagliga intag. Det säger inte er så mycket så därför kommer jag att ge exempel.

För en kvinna som jag i mina bästa år (31år) ;-) som väger ca 70 kg(+5kg kanske ;-)), tränar inte alls mycket har ett någolunda stilla sittande arbete, så behöver jag ca 2400 kcal på en dag. 25% av det blir 600 kcal.
Och dom ska jag helst ha i mig till frukost. 

Oj då tänker ni! Ska hon verkligen äta så mycket till frukost? Ja det ska jag om jag vill hålla min vikt.
Men skulle jag vilja gå ner något kilo bör jag minska mina  ca 2400 kcal till  ca 1900 kcal per dag(inte mer, för då går kroppen ner i svält läge) och då blir 25% 475kcal.

Detta är bara siffror. Det är ingen som kan räkna ut exakt vad man behöver per dag och gör av med per dag.
Jag ville bara få er att förstå att vi behöver mer än vad vi tror på en dag.

Och att det inte är sunt för någon att ligga på 500 kcal/per dag som vissa pulverdieter. Och tänk på, tränar man dessutom så behöver man mer energi!!!! Inte att träningen går åt skogen om man äter efteråt. Däremot går den åt skogen om man inte äta efteråt!!! Ännu en sådan konstig idé som vi har fått någonstans ifrån.
Bara en liten parantes :-)
 
Och hur mycket är då det i mat? Ja inte är där 475 kcal i en knäckemacka med lite lätta och en mager bit ost på iallafall.

Äter man bara ligth produkter så får man ju äta så betydligt mer. Och det är ju många som har svårt att ens äta frukost. Men har du lite mer fett i din mat(byter ut 0,5% fil till 3% fil) så  blir det inte dom mängderna mat.
Därför ska man inte dra ner på fettet allt för mycket. Lagom är bäst!!

Frukost är alltid svårt. Man fastnar ofta i vissa träsk. Tex filträsket, grötträsket,mackträsket osv.
Att variera frukosten är svårt för oftast har man bråttom till jobbet, dagiset, skolan osv.

Det första man ska göra är att skriva ner tre till fyra olika frukostar som MAN TYCKER OM. Inte för att dom är NYTTIGA. Sitta och trycka i sig en skål med havregrynsgröt som man inte tycker, bara för att det är nyttigt, tacka F.. för att man tröttnar.
Nä, ta sådant ni tycker om. I början får man alltid tänka till lite extra. Därför ska man börja med en sak i taget.
Man kan inte ändra det liv man har levt så länge över en natt!!
Har man svårt att äta frukost ta då något lite innan jobbet  och ta en extra "frukost" på jobbet. Tänk på att förbereda  kvällen innan  så att det blir enkelt på morgonen när det oftast är stressigt.

Det man ska tänka på är att man har med från varje energikälla (kolhydrater,fett och proteiner).  Alltså utgå från vår kostcirkel som hemkunskapsläraren tjata om i skolan. Hon visste vad hon prata om :-) Så ta fram den och plocka lite från de olika grupperna.

Och ännu en gång, känn efter när ni är mätta och hungriga för den delen.

Här kommer några förslag på frukostar som jag tycker är goda.

Filfrukost

2dl 3% fil eller naturell yoghurt (om du vill ha den lite söt ta honung!)
1st Banan
Kanel
1dl osötad musli
1 msk linfrö
2dl juice
1st kokt ägg

Havregrynsgrötfrukost

1port Havregrynsgröt
1dl blåbär eller 1 msk lingonsylt (uteslut då honungen nedan :-))
2tsk Honung
1msk krossade linfrön
0,5 dl Mjölk 3%
2dl varmchoklad (på kakao och honung)
1 ägg
morot eller annan grönsak

Smörgåsfrukost

2skivor mjukt mörktbröd (gärna med lite fröer och nötter)
4 tsk Bregott
2 Skivor 28% hårdost eller mjukost
2 Skivor skinka
1st ägg
Grönsaker på smörgåsarna kan man aldrig få för mycket av
2dl Juice

Pannkaksfrukost

3st pankakor
Vaniljkesella
Blandade bär (hallon/blåbär/björnbär)

Recept på dinkelpannkakor (4 port)

1 dl dinkelmjöl fullkorn eller grahamsmjöl
1,5 dl dinkelmjöl siktat eller vetemjöl
5 dl mjölk 3%
3 st ägg
knappt 1 tsk salt
ca 30 g smör

1. Vispa först ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna. Gör gärna smeten minst en halvtimma i förväg eller dagen innan. Det går bättre att steka då.
2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme tills den är ordenligt het.
3. Klicka smör i pannan, häll i lite smet så det blir ett tunt lager i botten på stekpannan och stek pannkakorna gyllenbruna. Vänd efter någon minut.

Recet på vaniljkesella

1brk 10% Kesella naturell
1-1,5 msk Honung
1/2 vanilj stång

Blanda allt och smaka av. Servera till bären och pannkakorna.

Jättegott som helg frukost. Uppskattat av mina barn.


Här var lite förslag på vad man kan ha. Men ta det ni tycker om och tänk på att ha med alla energikällorna Kolhydrater,protein och fett.

Ha en bra frukost!!

/Ann-Louise


                                     


Motion

När man hör ordet motion/träning tänker man oftas på när man går till gymet, gympan, osv.
Vi har glömt bort lite att den viktigaste motionen,  vardagsmotionen. Vad är då vardagsmotion? Det är det  vi gör dagligen. Går i trappor,går eller cyklar till jobbet/affären, städar, leker med barnen osv. Det är också motion. Men i vårt samhälle så försvinner mer och mer av denna motion. Vi tar hissen/rulltrappor istället för trapporna. Vi tar bilen i de lägen där vi skulle kunna gå eller cykla istället. Vi vill gärna sätta bilen så nära jobbet eller affärens ingång m.m.

Att träna på gymet eller gympan är  bra. Men oftast kan detta bli ett stressmoment i mångas vardag. Och man ska ju helst träna 3-4 ggr i veckan enligt rekomendationerna. Och vad händer när man har satt de kraven  på sig själv och man inte hinner med det? Man blir stressad eller så stressar man för att hinna med det. Och vad gör då träningen för nytta? Inte ett dugg tror jag! För stressen är värre än att  vi inte skulle gå och träna. Man ska sänka sina krav. Hinner man träna en gång i veckan så är det bra. Hinner man flera gånger är det bara ett plus. Den viktigaste motionen vi ska tänka på är vardagsmotionen. Nu pratar jag om en vanlig svensson, inte en elitidrottare. För dom är det ett jobb och det är klart att de hinner träna så mycket mer.
Det beror ju helt på vad man har för mål med sin träning också. Men vill man träna för att vara hälsosam så skulle jag vilja säga att vardagsmotionen är den viktigaste.

Man kan börja tänka på att ta trapporna istället för hissen, sätta bilen en lite längre bit bort från jobbet/affärens ingång, ta en liten promenad på lunchen, gå till affären om det går, gå och hämta barnen osv.
Sen när tiden räcker till så kan man ta den lilla extra träningen och då blir den så mycket roligare.
Hoppas ni förstår mig rätt. Motion är bra när vi slipper stressa för att få den! :-)

Ha det bäst!

/Ann-Louise

 
                                







Våra energikällor

Tänkte kortfattat förklara lite om våra energikällor, och vad deras uppgifter är i vår kropp.
Jag tror att alla vet vilka de tre energikällorna är. Javisst, det är Kolhydrater, fett och protein.
Om vi börjar med vår viktigaste energikälla Kolhydrater.
Kolhydrater är som jag sa vår viktigaste energikälla.Dom förser oss med livsviktiga ämnen som:
-Vitaminer
-Mineraler
-Antioxidanter.
Det finns snabba och långsamma kolhydrater.
Snabba är tex socker. Ju mer finfördelat maten är ju snabbare blir dom. Så om vi tex tar ett äpple jämfört med ett glas äpplejuice så är ju äpplejuicen snabbare kolhydrater än det hela äpplet.

När jag gick hos min kostrådgivare så sa hon en bra regel till mig. Allt som har "snabbt" framför sig som tex snabbmakaroner, snabbhamburgare  och går snabbt att tillaga är snabba kolhydrater. Det är dom som vi ska passa oss för.

Vad är då långsamma kolhydrater? Jo det är våra kostfiber och vissa stärkelser som finns i frukt,bär,grönsaker,ärtor,rotfrukter och spannmål

Vad händer om vi får för lite kolhydrater i oss?

-Blodsockret ligger lågt= sötsuget kommer

-Hjärnan fungerar inte som den ska. Vi har svårt att koncentrera oss, glömmer saker,
Hjärnan använder i stort sett bara kolhydrater som energi/bränsle.

-Vi sänker får fettförbränning, eftersom kolhydraterna behövs för att kroppen ska kunna bränna fett. Tar kolhydraterna slut i kroppen bildas det Ketoner istället och dessa gör att blodets ph-värde sjunker= blodet blir surt!!
Konstigt nog så tycker vår hjärna om Ketonerna, och det är därför som vi kan känna att vi mår hur bra som helst när man går på pulverdieter. Men vår kropp tar stryk och mår inte alls bra.
Så att "kickstarta" med pulverdieter är bara att stjälpa sig själv. Du får din kropp att tro att du är i svält, vilket innebär att den blir "sparsam" på energin= din ämnesomsättning går ner, du lagrar mer.

Slutsatsen är att vi behöver kolhydrater!!!

Fetter har jag redan skrivit lite om. Blir en liten repetition.

Fettet behöver vi för:
-Våra celler ska fungera
-Tillgodose oss med fettlösliga vitaminer
Hur många av oss har inte suttit till lunch och ätit en sallad utan dressing? Och tyckt att man är jättenyttig.
Och alla omkring en har sagt Gud vad du är duktigt!
Det har jag varit med om iallafall. Till vilken mening? Att äta en sallad utan dressing(fettet) är bara att kasta bort pengar. Kroppen tar ju inte upp alla vitaminer utan fett. Alltså de fettlösliga vitaminerna, som är så viktiga för oss.
Så gör mig en tjänst. Ät aldrig mer en sallad utan en dressing!

-Könshormoner ska kunna bildas. Östrogen hjälper till med fettförbränningen och minskar benskörheten. Det är därför som vi kvinnor går upp i vikt i klimakteriet. När östrogenet går ner så behövs det något annat som skyddar vår benstomme och det blir fettet som får den uppgiften. Därför är det helt OK att gå upp 10kg vid klimakteriet. Det är inget som är ohälsosamt. Men vi har så svårt att acceptera vår kropps fiffigheter. :-)

-Fett mättar, vilket är bra när man ska gå ner i vikt.

-Få i oss de essentiella fettsyrorna (omega3 och omega 6)

Det enda fett vi ska akta oss för är transfett som är härdat fett. Kroppen vet inte hur den ska handskas med transfettsyra. Transfett finns i lätt magariner som lätta,becel,lätt och lagom, flytande magariner och mycket mer. Står det vegetabilisk FETT i innerhålls förteckningen så är det härdat fett alltså transfett.  Där ska isåfall stå vegetabilisk OLJA då ska det inte vara transfett.

Transfett gör att våra cellers membran stelnar vilket leder till sämre fettförbräning, näring och antioxidanter har svårt att ta sig in. Så ät riktigt smör eller bregott och skånegott på mackorna istället. Det är mycket nyttigare än alla dessa lätt margariner. Som jag har sagt innan och kommer att säga fler gånger, så kort innehållsförteckning som möjligt är det som är bäst för vår kropp. Alltså så naturligt som möjligt.

Sist men inte minst så har vi proteiner.
Proteiner är byggnadsmaterial till
-muskler,naglar,senor och hår
-enzymer, som i sin tur bryter ner fett,kolhydrater till energi
-Hormoner
-Bildar antikroppar

Proteinet kan inte direkt lagras utan är som en färskvara som bör tillföras vid varje måltid.
Protein mättar bra och bra källor är kött,fågel,fisk,skaldjur,ägg,soja och qourn. Även baljväxter,bröd,pasta,flingor,ris,mjölkprodukter och majs innerhåller en del proteiner.

Vi behöver tillgång till 20st aminosyror(protein) för att kunna bygga upp allt som behövs. Därför ska man tänka på att man äter varierande. Alltså äter från olika proteinkällor.

Jag har hoppas att jag har fått er att förstå att alla energikällor är lika viktiga för oss eftersom dom har olika uppgifter. Skippar vi en energikälla så rubbar vi  vår kropp. Därför säger jag det igen, Tallriksmodellen och varierande kost är det vi behöver tänka på.
Och var mer uppmärksam på alla konstgjorda tillsatser som inte har någon funktion i vår kropp utan är enbart till för att producenterna ska tjäna pengar.
Och var inte rädd för fettet och kolhydraterna. Vi behöver dem!!

Ät och må bra!
/Ann-Louise




Förkylningstider

Nu har hösten kommit och med den kommer ju alla våra förkylningar och sjukdomar.
Förra hösten gjorde jag ett litet test på mina barn och mig själv. Jag gav dem varmchoklad och en bit 70% mörk choklad så ofta dem ville ha.

Choklad? Varje dag? Ja choklad, och ja, varje dag om de ville förstås. För det är så att kakao innerhåller väldigt mycket bra ämnen. Det är sockret i chokladen som inte vi behöver i för stora mängder. Därför ska man välja mörkchoklad 70%. Men låt er inte luras. Dom kan kalla mörk choklad och sen innerhåller det ändå mycket socker. Jag rekomenderar Lindts mörka 70% choklad. Inte då dom med olika smaker som blåbär, mint m.m. Dom innerhåller mycket socker.  Kakaon är den som är bäst, för att den inte innehåller något socker. Tyvärr upptäckte jag för ett tag sedan att i Ögonblicks kakao hade dom tillsatt arom. Varför undrar jag då? Så den har jag slutat köpa. På Coop forum i Lund har dom en hylla med lite finare choklad. Där finns även Kakao som innerhåller bara kakao :-).

Sen har vi ännu ett annat bra livsmedel, Honung. Honung innerhåller också massa bra ämnen som får oss att må bra. Visste ni att honung har ett lågt GI för er som är intresserade av det. Honung har även en läkande effekt. Forskas mycket om honung och varför det är så bra. Som allt annat så har de svårt att få reda på varför. Vi människor vill ju ha allt konkret för att tro på det :-). Så honung är fantastikt och nyttigt, men det innebär inte att man ska sätta i sig en burk honung  om dagen, för energin finns där fortfarande. 

Det jag vill få fram och tipsa om  så här i förkylnings tiderna är att göra sin egen varmchoklad på varm 3% mjölk ca 2 dl ,2-3 tsk honung, 2-3 tsk riktig kakao. Sen brukar jag även knäcka i ett ägg.
Hmm, låter inte gott tänker ni. Men tänk efter, hur gott är det inte att slicka skålen efter man har bakat sockerkaka? Där är ganska många råa ägg i den smeten. Så det jag vill komma fram till är att det inte smakar ägg. Det ända man ska tänka på är att skaka ordentligt eller sila chokladen innan man häller upp den i mugg. Så får man bort den eventuella äggvita som inte har delat sig. Varför har jag i ett ägg? Ägg innehåller protein, många bra vitaminer och mineraler som vi behöver.

Så genom att dricka ett glas egengjord varmchoklad så har ni får ni er många bra ämnen som gör att kroppen kan skydda er lite mer från alla onda bakterier. Sen säger jag inte att man kommer att vara  till hundra procent immun. Men vad jag märkte förra året på mina barn och på mig själv var att vi tex hade kräksjukan runt om oss i minst två omgångar och inte en enda gång fick vi den. Och jag tror förstås att vi motverka det genom att äta bra mat och stoppa i oss lite extra av antioxidanterna,vitaminer och mineraler. 

Så en bit mörk choklad och en kopp egengjord varmchoklad om dagen kan hjälpa till att slippa lite av de onda bakterierna. Sen finns där mycket mer man kan äta som är bra tex blåbär,havtorn, bär och frukt i allmänhet. .
Men glöm inte bort fettet och proteinerna!! Dom behövs också!

Ha en bra dag och njut av dagen!
/ Ann-Louise







Mat

Vad är nyttig mat? Ja det ändras lite då och då. Ibland ska man äta potatis,pasta,ris,bröd (kolhydrater) sen plötsligt ska man inte. Ibland ska man äta kött,fisk,fågel (proteiner) sen ändras det med.

Vad ska man då äta? Min rekomendation är vår tallriksmodel som har överlevt i många år. Variationen på vår mat tycker jag också är viktigoch det gäller på alla våra måltider. 

Man ska sluta räkna kcal för det är bara ett stress moment för oss. Och stress är absolut inte bra. Det vet vi jo alla. Men ändå blir vi stressade över mycket. Som att ställa sig på vågen är väldigt stressande. det tänker man kanske inte på. Vad händer när vågen visar för mycket? Du blir stressad, och tänker, Nej nu får det vara bra!.
Och vad gör vi då (oftast) vi börjar banta!!

Men vad är det egentligen vågen säger oss? Den säger bara precis vad där står! Vad vi väger!
Den berättar inte hur mycket  våra muskler väger? Hur mycket  vattnet i vår kropp väger? Hur mycket  vårt skelett väger? Hur mycket  fettet i vår kropp väger? Den berättar alltså inte så mycket för oss. Och ändå så stirrar vi oss blind på den. Då kan man ställa sig frågan Varför är det så viktigt att väga ett viss antal kg?? Som jag sa från början Vi är skapade olika både på insidan och på utsidan. Hur kan det då finnas en tabell för hur mycket man ska väga? Vem är det som har kommit fram till det? Och hur har de kommit fram till det?

Tillbaka till maten. Fett har blivit något väldigt negativt i vår öron och huvuden. Ofta strävar vi att äta så lite fett om dagarna att vi sätter i oss andra saker som jag tror skadar oss mer. Alla dessa tillsatser!! Vi behöver fett!! 

Fett behövs för att:

-Våra celler ska fungera

-Tillgodo se oss med fettlösliga vitaminer

-Könshormoner ska kunna bildas

-mätta, vilket är bra när man ska gå ner i vikt

- att vi ska få i oss de essentiella fettsyrorna som kroppen inte kan producera själv
(Essentiella fettsyror är omega3 och omega 6)

-25-40% av det dagliga energi intaget bör komma från fett.

Allt det här snacket om bra fetter och icke bra fetter är ännu en sak som stressar oss. Det finns ingen som vet till 100% att mättade fetter är så dåliga som det har gått ut med. Nya forskningar vissar annat. Inte så konstigt att vi blir snurriga.

Jag tror personligen att om man äter  en varierande kost så behöver man inte tänka så mycket.
Det jag tror man mer ska  tänka på och lägga energi på, är att äta så lite av tillsatser, sötningsmedel m.m
För det är verkligen inget kroppen behöver få i sig.
Så  enkla regler från min sida: Ät varierande, ät regelbundet och ät efter tallriks modellen. Och ju kortare innehålls förteckning dess bättre. Och var inte rädd för att äta fett. Fett måste brytas ner till energi innan det kan lagras. Men förbrukas det så lagras det inte. Fettet sätter sig alltså inte på valkarna direkt. 
Lyssna på er kropp, när den säger stopp så stoppa fast där är mat kvar på tallriken.

Ha en trevlig helg!

Ta hand om er!
/ Ann-Louise


Om

Min profilbild

RSS 2.0